-
پنجشنبه, ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۱۰:۵۱ ب.ظ
مشخصات اجمالی
مؤلف: پیام فضلینژاد
ناشر: کیهان
اولین چاپ: 1391
تعداد صفحات: 464
قطع: رقعی
معرفی تفصیلی
«ارتش سری روشنفکران» جلد اول از مجموعهای ۳ جلدی با عنوان «تاریخ اندیشه سیاسی معاصر» است که «دفتر پژوهشهای موسسه کیهان» وعده انتشار جلد دوم آن با عنوان «شاهکلید انگلیسی» را نیز به قلم این نویسنده داده است.
این کتاب، جلد 45 از سری کتابهای مشهور «نیمه پنهان» است که زیر نظر مرحوم حاج «حسن شایانفر» به چاپ رسیده و پاورقی آن از دی 1390 تا فروردین 1391 در روزنامه کیهان به چاپ رسید.
فضلینژاد در کتاب «ارتش سری روشنفکران» بیشتر به روایت تاریخ اندیشه سیاسی در ایران معاصر و «نسبت علوم انسانی و مترجمان سکولار با براندازی نرم» میپردازد و در ضمن یک روایت تاریخی، مفاهیمی مانند «فروپاشی ایدئولوژیک» و «جاسوسی آکادمیک» را شرح میدهد.
جدیدترین اسناد جاسوسی فیلسوفان یهودی مانند سِرآیزایا برلین، سِرهانا آرنت، سِرکارل پوپر، لشک کولاکوفسکی، هربرت مارکوزه یا متفکرانی مانند برتراند راسل، جان دیویی و ریچارد رورتی برای سرویسهای جاسوسی غرب در این کتاب ارائه شده است.
مترجمان سکولار از عزتالله فولادوند تا محسن ثلاثی یا ناشران وابسته مانند همایون صنعتیزاده و احسان یارشاطر از دیگر سوژههای نویسنده هستند؛ و پیوندهای این فیلسوفان یهودی و مترجمان سکولار با چهرههای «روشنفکری دینی» مانند «عبدالکریم سروش» و «سیدمحمد خاتمی» و «مصطفی ملکیان» شرح داده شده است.
چنانکه نویسنده در مقدمه خود توضیح داده، «ارتش سری روشنفکران» بر اساس یک «متدولوژی تاریخ نگاری» تازه در زمینه «تاریخ سری» و پیوند آن با «تاریخ اندیشهها» نوشته شده و روایت ناگفتههایی از تاریخ سیاسی معاصر ایران و نیمه پنهان کارگزاران «فتنه سبز» و علوم انسانی سکولار است.
این کتاب ضمن بازخوانی سیاستهای سرمایهداری در دولتهای سازندگی و اصلاحات، به نیمه پنهان زندگی و حرفه عوامل سرویسهای جاسوسی غرب در حوزه علوم انسانی، مطبوعات، ترجمه، نشر و کتاب و... میپردازد و کوشیده است تا به این موضوع از زاویه بحثهایی که رهبر معظم انقلاب پس از «فتنه پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال 1388» در حوزه «علوم انسانی غربی» ارائه دادند، وارد شود.
گزارش محتوایی
کتاب «ارتش سری روشنفکران» شامل 4 فصل با عناوین:
«درآمد: جاسوسان در تهران»
«فصل اول: علوم انسانی؛ الهیات جنگ نرم»
«فصل دوم: فیلسوفان یهودی و مترجمان سکولار»
«فصل سوم:سکولاریسم مقدس آمریکایی»
«فصل چهارم: سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایه داری» است.
پس از فصل چهارم، رسالهای 55 صفحهای با نام «امام جنگ عقیده» چاپ شده که روایتگر تحلیل امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی پیرامون «غرب شناسی»، «علم غربی»، «علوم انسانی»، «دانشگاه»، «معنای روشنفکری» و... است.
کتاب «ارتش سری روشنفکران» در بخش «به روایت تصویر» شامل بیش از 100 سند، تصویر و کلیشه مطبوعاتی است و برای اولین بار در آن نامههای دست نویس از «احمد اشرف» (تحلیلگر CIA) خطاب به «عباس عبدی» و نامه «علیرضا نوری زاده»(جاسوس MI6) خطاب به «محمدعلی ابطحی» به همراه دست خطها و اسنادی مانند مکاتبات حاج «حسین شریعتمداری» با پرفسور «حامد الگار»(استاد دانشگاه برکلی) به چاپ رسیده است.
بخش «به روایت تصویر کتاب» شامل 50 صفحه است که ذیل هر عکس و سند و دست خط، توضیحات و شناسههای آن آمده و خوانند از هر عکس به صفحه مربوط به بحث در متن کتاب ارجاع میشود.
حاشیه نگاری
فضلینژاد در زمان پیشبرد این پروژه به حضور علامه مصباح یزدی (فیلسوف متاله و عضو برجسته مجلس خبرگان رهبری) در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) رسید و از روند نگارش آن به ایشان گزارش داد و حضرت علامه فرمودند: « این کار، کار بزرگی است و انشاءالله خداوند از خزانه غیبی خود به شما مدد برساند.».
همچنین در ابتدای کتاب، مقدمهای از مرحوم «حسن شایانفر» (مدیر دفتر پژوهشهای موسسه کیهان و مشاور فرهنگی حسین شریعتمداری) منتشر شده که در آن به «ماجرای پرفراز و فرود کتاب ارتش سری روشنفکران» پرداخته شده است.
نویسنده کتابش را به «شهدای ترورهای آکادمیک» (شهیدان علی محمدی، شهریاری، رضایی نژاد و احمدی روشن) تقدیم کرده است